Zoeken
  • Admin1

Wat zijn de voordelen van Aloë Vera?Bioactieve bestanddelen

Antioxidant en antibacteriële effecten

Wondgenezing

Tandplak

Zweren

Constipatie

Gezondheid van de huid

BloedsuikerAloë vera is een populaire medicinale plant met vele voordelen die mensen al duizenden jaren gebruiken.


Aloë vera is een dikke plant met korte stengels die water opslaat in zijn bladeren. Het is vooral bekend voor zijn voordelen, waaronder het behandelen van huidverwondingen, maar het heeft ook verschillende andere toepassingen die de gezondheid ten goede kunnen komen.
1. Het bevat gezonde plantaardige verbindingen


Aloë vera kan helpen bij de behandeling van huidletsels.

De cosmetica-, farmaceutische- en voedingsmiddelenindustrie gebruiken aloë vera op grote schaal, en de plant heeft wereldwijd een geschatte jaarlijkse marktwaarde van € 13 miljard.


Aloë vera staat bekend om zijn dikke, puntige en vlezige groene bladeren, die 30-50 centimeter lang kunnen worden.


Elk blad bevat een slijmerig weefsel dat water opslaat, en dit maakt de bladeren dik. Dit met water gevulde weefsel is de "gel" die mensen associëren met aloë vera producten.


De gel bevat het merendeel van de heilzame bioactieve stoffen in de plant, waaronder vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten.


2. Het heeft antioxiderende en antibacteriële eigenschappen


Antioxidanten zijn belangrijk voor de gezondheid. Aloë vera gel bevat krachtige antioxidanten die behoren tot een grote familie van stoffen die polyfenolen worden genoemd.


Deze polyfenolen, samen met verschillende andere verbindingen in aloë vera, helpen de groei van bepaalde bacteriën te remmen die infecties bij mensen kunnen veroorzaken.


Aloë vera staat bekend om zijn antibacteriële, antivirale en antiseptische eigenschappen. Dit is een deel van de reden waarom het kan helpen bij het genezen van wonden en het behandelen van huidproblemen.


3. Het versnelt de wondgenezing


Mensen gebruiken aloë vera meestal als een plaatselijk geneesmiddel, door het op de huid te wrijven in plaats van het te consumeren. Aloë vera wordt al heel lang gebruikt bij de behandeling van zweren en vooral bij brandwonden, waaronder zonnebrand.


Studies tonen aan dat het een effectieve topische behandeling is voor eerste- en tweedegraads brandwonden.


Zo bleek uit een review van experimentele studies dat aloë vera de genezingstijd van brandwonden met ongeveer 9 dagen kon verkorten in vergelijking met conventionele medicatie. Het hielp ook roodheid, jeuk en infecties te voorkomen.


4. Het vermindert tandplak


Tandbederf en aandoeningen van het tandvlees zijn veel voorkomende gezondheidsproblemen. Een van de beste manieren om deze aandoeningen te voorkomen is het verminderen van de opbouw van tandplak, of bacteriële biofilms, op de tanden.


In een mondspoelingsonderzoek onder 300 gezonde mensen vergeleken onderzoekers 100% puur aloë vera sap met het standaard mondspoelingsingrediënt chloorhexidine.


Na 4 dagen gebruik bleek de aloë vera mondspoeling net zo effectief te zijn als chloorhexidine in het verminderen van tandplak.


Een ander onderzoek vond vergelijkbare voordelen van aloë vera mondspoeling over een periode van 15 tot 30 dagen.


Aloë vera is effectief in het doden van de tandplak-producerende bacterie Streptococcus mutans in de mond, evenals de gist Candida albicans.5. Het helpt bij de behandeling van zweertjes


Veel mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven te maken met zweren in de mond, ook wel kokerzweren genoemd. Deze ontstaan meestal onder de lip, aan de binnenkant van de mond, en duren ongeveer een week.


Studies hebben aangetoond dat een behandeling met aloë vera de genezing van mondzweren kan versnellen.


In een 7-daags onderzoek onder 180 mensen met terugkerende mondzweren, was het aanbrengen aloë vera effectief in het verminderen van de grootte van de zweren.


In een andere studie versnelde aloë vera gel niet alleen de genezing van mondzweren, het verminderde ook de pijn die ermee gepaard gaat.


6. Het vermindert constipatie


Aloë vera kan ook helpen bij de behandeling van constipatie.


Dit keer is het de latex, niet de gel, die voor de voordelen zorgt. De latex is een kleverig geel residu dat zich net onder de huid van het blad bevindt.


De belangrijkste verbinding die verantwoordelijk is voor dit effect heet aloïne, of barbaloïne, waarvan de laxerende werking reeds lang bekend is.7. Het kan de huid verbeteren en rimpels voorkomen


Er is bewijs dat plaatselijk aangebrachte aloë vera gel huidveroudering kan vertragen.


In een onderzoek uit 2009 onder 30 vrouwen ouder dan 45 jaar, verhoogde het oraal innemen van aloë vera gel de collageenproductie en verbeterde de huidelasticiteit over een periode van 90 dagen.


Reviews tonen aan ook dat aloë vera de huid zou kunnen helpen vocht vast te houden en de toestand van de huid te verbeteren, wat goed zou kunnen zijn voor droge huidaandoeningen.8. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel


Mensen gebruiken aloë vera soms als een remedie voor diabetes. Dit komt omdat het de insulinegevoeligheid kan verbeteren en kan helpen de bloedsuikerspiegel beter te beheersen.


Een review van acht studies vond bijvoorbeeld dat aloë vera voordelen zou kunnen hebben voor mensen met prediabetes of diabetes type 2 vanwege de effecten op de glycemische controle.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven